Artikelen

Artikelen

Congolezen strijden voor verandering

Congo: 10 jaar na ‘democratische’ verkiezingen.

In 2006 vonden historische verkiezingen plaats in de Democratische Republiek Congo. Historisch omdat het land voor het eerst sinds de onafhankelijkheid ‘democratische’ verkiezingen organiseerde. Miljoenen Congolezen trokken naar de stembus om een president en parlementsleden te kiezen. President Joseph Kabila, aan de macht sinds 2001, kwam als winnaar uit de stembus. Vijf jaar later bleef hij aan de macht na controversiële verkiezingen.

DOWNLOAD ARTIKEL


Waarom komen Afrikanen niet als toeristen zoals wij?

Een t-shirt van Messi en de onschuldige vraag van een kind. Die twee dingen confronteerden Alphonse Muambi in een zomers Barcelona met de verstoorde verhoudingen tussen Europa en Afrika. Een oplossing is alleen mogelijk als daarvoor op beide continenten de politieke wil aanwezig is.

LEES VERDER


Zolang kapitaal uit Afrika verdwijnt zijn MDG’s en SDG’s kreten van dezelfde soort

Het is leuk discussiëren over MDG’s en SDG’s, maar zolang de wereld de kapitaalvlucht uit Afrika toestaat, zullen ontwikkelingsdoelen niet tot duurzame vooruitgang leiden. Dat meent schrijver en opiniemaker Alphonse Muambi.

LEES VERDER


Ter plekke

Typisch Den Haag, thuisgevoel, Haagse politicus, Haagse politica, Alphonse Muambi geeft zijn indrukken over zijn woonplaats Den Haag, een openluchtmuseum!

DOWNLOAD ARTIKEL


De Paus is een betere leider dan gelijk welke president in Afrika’

Op 7 juni was Alphonse Muambi de openingspreker op TEDx Ghent.
Daar gaf hij dit interview na zijn speech.

LEES VERDER


Tegen verkiezingen in Afrika

Tijd voor een nieuw recept voor democratie!
Verschenen in het Belgische dagblad, De Standaard, op 23 oktober 2013.

DOWNLOAD ARTIKEL

Permanent retourtje

De ruïnes van mijn herinneringen!

DOWNLOAD ARTIKEL


De prins en de mijnen

Conflictvrije grondstoffen voor onze mobieltjes en tv’s. Daar zet prins Jaime de Bourbon Parme, zoon van prinses Irene, zich voor in. Schrijver Alphonse Muambi, geboren in Congo, reisde met hem mee naar het mijngebied in Oost-Congo.

LEES VERDER


THE ROAD TO SUSTAINABLE TIN LEADS TO THE CONGO

‘We have a member of the royal Dutch family on board: Prince Jaime de Bourbon-Parma.’ By Alphonse Muambi

DOWNLOAD ARTIKEL


We gedragen ons nog steeds als kolonialen

Columnist Elma Drayer over Muambi.

LEES VERDER


Democratie als nieuwe vlam

Sindsdien vergelijkt Muambi democratie met de liefde. Hij zag dat Nederland en democratie al zo lang bij elkaar zijn dat we ons de eerste ontmoeting niet meer kunnen herinneren. De liefde staat al een tijd op een laag pitje, de relatie is pragmatisch geworden. In Afrika waar de democratie schaars is, begeert de bevolking haar nog als een nieuwe vlam.

LEES VERDER


Muambi tegen verkiezingen in Afrika

Alphonse Muambi’s openingsrede maakte indruk op de drukbezette zaal in de Hoogstraat: Muambi verklaarde zich ronduit tegenstander van verkiezingen in Congo (en Afrika), en stelde dat deze de afgelopen decennia enkel maar geweld, dood en verderf hebben gezaaid.

DOWNLOAD ARTIKEL


Met plaatjes draaien voor geld is SERIOUS REQUEST er nog niet

Serious Request zou naast geld ophalen ook aandacht moeten besteden aan de wezenlijke vraagstukken in Afrika, schrijft Alphonse Muambi. ‘Anders zal het fenomeen slechts uitgroeien tot een vrolijke volkstraditie om de leegte tussen Sinterklaas en Kerst te vullen.’

LEES VERDER


‘Bill Gates had beter met Wall Street dan met Nederland kunnen bellen’

Het was mooi van Bill Gates dat hij Nederland telefonisch maande niet op ontwikkelingshulp te korten. Hij had echter beter met het Pentagon kunnen bellen. Dat betoogt Alphonse Muambi.

LEES VERDER


Vrees voor geweld na winst Kabila

Alphonse Muambi was internationale verkiezingswaarnemer tijdens de verkiezingen op 28 november 2011.

Hij vreest voor burgeroorlog in zijn land van herkomst, Congo.

DOWNLOAD ARTIKEL


Lekker wandelen naar Amsterdam

Trots op mijn Balabala

DOWNLOAD ARTIKEL


Paneel met slavenverleden op gouden koets

Muambi bezocht de rijtoer op Prinsjesdag! Hier zijn impressie over Oranjegevoel en beruchte zijpaneel op Gouden koest van koningshuis.

DOWNLOAD ARTIKEL


LES ELECTIONS EN AFRIQUE TUENT PIRE QUE LE SIDA

Intervieuw dans Le Potentiel(Journal Congolais)


LA DIASPORA CONGOLAISE EXCLUE DU DéVELOPPEMENT DU CONGO

La diaspora Congolaise se voit systématiquement exclue de participer à la réflexion et à la gestion du pays, soutient Alphonse Muambi, un membre de la diaspora congolaise des Pays-Bas. Cliquer si – dessous pour lire la suite.


We zijn allang geen Afrikanen meer

De ontwikkelingen in Ivoorkust stemmen Alphonse Muambi somber.

DOWNLOAD ARTIKEL


Viering 50 jaar Congo: een gezellig gezelschap?

Halverwege het jaar waarin Congo de vijftigjarige onafhankelijk viert, houdt deBuren halt en vraagt aan Alphonse Muambi om te reageren op de viering totnogtoe. Aan het eind van het jaar keert hij terug met een slotbeschouwing. Over het spreken van Boudewijn… en het zwijgen van Albert.

Lees verder


Consequent

Is Nederland consequent?

Download artikel


Laatste dag waarneming

Nederland kan niet alleen de universiteit van de democratie voor Afrika zijn, maar ook voor België

Download artikel


Ambiance

Waarom waarnemen in Afrika als de stembus hier te wensen overlaat?

Download artikel


Balkenende

Balkenende kijkt je zo lief aan!

Download artikel


Wilders

Noch Wilders noch de migrant is bedreigend!

Download artikel


African elections, a naive European ideal?

Blinded by their desire to establish democracy, Europeans are inadvertently promoting the spread of a pork-barrel politics that is detrimental to the well-being of African populations, complains Alphonse Muambi. The Democratic Republic of Congo born writer and journalist insists that Africa’s tribes should take charge of the political destiny of the continent.


OUBLIONS LES URNES EN AFRIQUE

Aveuglés par leur désir de démocratiser l’Afrique, les Européens ne se rendent pas compte qu’ils favorisent le clientélisme au détriment du bien-être des populations, regrette l’écrivain Alphonse Muambi. Pour lui, c’est aux tribus de prendre le destin du continent en main.

A lire dans dix langues sur Presseurop.eu!


Vergeet de stembus in Afrika

Europa wil Afrika koste wat kost democratiseren, meent Alphonse Muambi, en die ’obsessie’ is schadelijk. Muambi pleit voor een machtsestafette. Zonder verkiezingen.

LEES VERDER


Documentaire: weapon of war

Naar aanleiding van de documentaire ´Weapon of War´ besproken documentairemaakster Femke van Velzen, publicist Alphonse Muambi en oorlogspsycholoog Kaz de Jong het geportretteerde verkrachtingsgeweld in de Democratische Republiek Congo. Markha Valenta, lid van het Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, leidde het gesprek.


Alstublieft, géén waterput!

Heel jammer, vindt Alphonse Muambi, dat het prinselijk paar afziet van hun villa in Mozambique.

Download artikel


VN verergeren drama Congo alleen maar

De vredesmissie van de VN in Congo heeft niet alleen gefaald, de operatie verergert de humanitaire crisis in het gebied. Dat staat in een uitgelekt VN-rapport.

LEES VERDER


Thomas Sankara, de man die Afrika begreep

Letter & Geest vraagt zijn auteurs deze zomer te schrijven over een foto die een veelzeggend moment illustreert in hun leven of denken. Dat kan een World Press-achtige foto zijn of een uit de privécollectie, een beeld van recente datum of juist uit een ver verleden. Vandaag, in de tweede aflevering: Alphonse Muambi over een foto van Thomas Sankara, de in 1987 vermoorde president van Burkina Faso.

Download artikel


Democratie kun je niet eten

Etnische verschillen liggen niet ten grondslag aan het conflict in Congo. De strijd om waardevolle grondstoffen, zoals coltan en diamant, en mislukte democratisering zijn de belangrijkste brandstof voor het conflict. Dat stelden Jan Pronk en Alphonse Muambi tijdens een debatavond in De Balie.

LEES VERDER


CONGO is een mozaiëk van alles wat mooi en lelijk is

Afrika lijdt geen honger, maar lijdt wel aan een verkeerd imago. Interview door Levenmagazine.

Download artikel


De Volkskrant: een interview

‘Het westerse model werkt niet in Afrika’


Sarkozy was beleefd, hij kwam voor zaken

„Noch de paus noch de Franse president zullen Afrika redden”, schrijft Alphonse Muambi na het bezoek van Benedictus XVI en Nicolas Sarkozy aan zijn continent.

LEES VERDER


Congo uit het krijt

Niet alles is ellende en oorlog in Congo.


Dromen van een bloeiend Congo

Het is volkomen duidelijk waarvoor de Chinezen naar Afrika komen, schrijft de uit Congo afkomstige Alphonse Muambi. „Ze komen niet om te helpen of een boodschap van democratie te verkondigen. Ze komen voor de mineralen, en ze brengen wat Afrika nodig heeft: infrastructuur. Het lijkt een win-winsituatie.” Maar juist dat laatste valt te betwijfelen.

LEES VERDER


Ik kwam met een wonderpil

In 2006 was Alphonse Muambi als hoopvol gestemde waarnemer uit Nederland aanwezig bij de eerste democratische verkiezingen in Congo. Hij schreef een boek over zijn ervaringen. Afgelopen december bezocht hij het land opnieuw. „Het bestaan van de mensen is na de verkiezingen een hel geworden.”

LEES VERDER


Kom, dan zullen we onze rijkdom delen

De kinderen van Congo hebben allang begrepen dat de conflicten in het land economisch van aard zijn en niet etnisch…

LEES VERDER


De dief van Berg en Dal is geen dief.

Politie, houd op met de dief op te pakken. De dief is geen dief

“He, politie houd op met het oppakken van de dief want de dief is geen dief, het is de maatschappij, die hem tot dief maakt”. 

Ooit, in de straten van Kinshasa, hoorde ik een meisje dit zelfgemaakte liedje zingen. Ik stond versteld naar haar te staren, naar haar te luisteren. Zij zong filosofie, zij zong het leven, het hele leven. 

Toen ik hoorde dat een dief in het Afrika Museum in Berg en Dal was opgepakt, moest ik aan dat straatmeisje van Kinshasa denken. Ik voelde de behoefte om met de megafoon naar het Nederlandse politiebureau te stappen om dat liedje luidkeels te zingen, want deze dief is geen dief, het is een weldenkend mens met gezonde zintuigen waarvan voelen bij hem het meest ontwikkeld is. Hij voelde dat emotionele waardevolle objecten van zijn voorouders in het Afrika Museum in Berg en Dal lagen en hij kwam die rustig ophalen. Punt uit. Gestolen objecten horen terug te gaan naar de eigenaar.  

Eenheid van Afrika

Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba is net als ik afkomstig uit de grote Congo, een gebied dat, voordat missionarissen uit Europa met Jezus in de ene hand en de zweep in de ander arriveerden, uit georganiseerde koninkrijken bestond. Congo was een van die koninkrijken.  

Het is niet de eerste keer dat deze man in een museum is binnengestapt om de gestolen waardevolle spullen van zijn voorvaders terug te pakken. 

Dat doet hij niet in zijn eentje maar samen met zijn mouvement Unité Dignité Courage(Eenheid Waardigheid Moed) en zijn vrouw, zoals hij het zelf zegt, voor de eenheid van Afrika. 

Auteur, opiniemaker & lobbyist