Archief

Data Archief

Ontmoeting met Alphonse Muambi!

15 juni om 20:00 2016 bij de Jonge Socialisten internationaal

Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist uit DR Congo. In 2006 en november 2011 trad hij namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer in Congo. Muambi is tevens spreker en neemt deel aan (inter)nationale fora over Afrika, globaliseringsvraagstukken, strategische grondstoffen en ontwikkelingssamenwerking.

MEER INFO

Future Cities 1 Kinshasa & Lima

Dinsdag 8 maart 2016, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam

Everyone knows that Rio de Janeiro and Shanghai are booming – but which cities will challenge them when it comes to creativity, economic growth, entrepreneurship and innovation? Where will it all happen in 2025 or 2040? In this series of events, named Future Cities, we explore the next generation of cities.

MEER INFO

Misa-bijeenkomst!

13 november 2015, Het Klooster, Rotterdam

Stichting Misa Rotterdam organiseerde een avond over huidige politieke thema’s zoals migratie met onder andere: Dr. Dirk-Jan Koch over de Congo Codes Raadslid Mpanzu Mabenga voor D66 in Eindhoven over asielzoekers Mamy Sawa over Stichting Misa en Missionaire du Salut Alphonse Muambi over Democratie kun je niet eten Caroline Dijk over Pierre Bayle en de rol van vluchtelingen in de maatschappij.

Grote Meren: drie landen, drie termijnen?

7 november 2015, Koninklijk Instituut voor de tropen, Amsterdam

Sprekers: Bengt van Loosdrecht (Speciaal gezant voor de Grote Meren, ministerie van Buitenlandse Zaken), Katja Lasseur (Clustercoördinator Grote Meren, ministerie van Buitenlandse Zaken), Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Centraal-Afrika, Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen), Alphonse Muambi (auteur van ‘Democratie kun je niet eten’) Hoe lang blijf je zitten als president? Met deze vraag worstelen de drie buurlanden Burundi, Democratische Republiek Congo en Rwanda. Afgelopen zomer nam Burundi een voorschot. Het land organiseerde verkiezingen die de zittende president Nkurunziza een derde termijn opleverden. Omstreden, zelfs illegaal, zeiden veel landen. De hulp werd bevroren, sancties worden overwogen. Maar in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, verklaart de president de verkiezingen constitutioneel, terwijl onder de bevolking het ongenoegen groeit. Ook in DR Congo en Rwanda roepen de komende presidentsverkiezingen vragen op rond een derde termijn. Zijn de landen gebaat bij nieuwe leiders, of is de stabiliteit bij hen juist in goede handen? Kan Kabila vrede brengen in 2016, of zullen de Congolezen zich tegen hem keren? Waar komt de richtlijn over de eindigheid van mandaten eigenlijk vandaan? Deze vragen houden ook het ministerie van Buitenlandse Zaken bezig en samen met verschillende experts en het publiek zullen we in deze workshop antwoorden proberen te vinden.

Meer info


KIES VOOR VREDE IN CONGO!

22 september 2015, DE MARKTEN, BRUSSEL
De Democratische Republiek Congo beleeft een cruciale periode. Het land plant verkiezingen in 2015 en 2016. Terwijl de electorale koorts stijgt, blijven rebellengroepen terreur zaaien in het oosten van het land. De Congolese staat en de vredesmissie van de VN slagen er onvoldoende in om de bevolking bescherming te bieden. Op 24 februari 2013 ondertekenden elf Afrikaanse landen, de VN en de Afrikaanse Unie een ‘historisch’ vredesakkoord in Addis Abeba (Ethiopië). Hoe ver staat het met de uitvoering van dat akkoord? Welk beleid voert België in het vredesproces? Kunnen de verkiezingen vrede brengen? En wat is de rol van lokale organisaties? Journalist Koen Vidal (De Morgen) modereert een gesprek met 5 experts: Filip Reyniers, directeur IPIS Axelle Fischer, algemeen secretaris van Commission Justice & Paix Alphonse Muambi, auteur en publicist in Nederland Elien Spillebeen, voorzitter van Mama Kivu en maker van Backup Butembo Jean-Jacques Nganya, directeur van Pax Christi Uvira in Zuid-Kivu.

Meer info


Images of Africa

3 februari 2015, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM, AMSTERDAM
Alphonse Muambi in debat met Prof Ton Dietz, directeur Africa Studie Centrum over het imago van Afrika!

 • 6 november 2014, EEMLANDHOEVE, BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
  Afscheidsbijeenkomst
  Alphonse spreekt ik in hier. Aanleiding is afscheid nemen van 3 bestuursleden bij de Verre Naasten. Basis van dit gesprek zijn God, de bijbel en het geloof. Helemaal iets anders dan politiek.
 • 1 november 2014, KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN, AMSTERDAM
  Afrikadag 2014
  Sprekers: Roelof van Laar (Tweede Kamerlid PvdA), Alphonse Muambi (Auteur van ‘Democratie kun je niet eten’), Thea Hilhorst (Wageningen UR) Thema: stop de handel in conflictgrondstoffen!

  Meer info


 • 29 augustus 2014, WORLD FASHION CENTRE AMSTERDAM, AMSTERDAM
  AFRICA FASHION WEEK AMSTERDAM
  Muambii gaat spreken over de democratisering van de fashion. Is Italië nog steeds de dictatuur van de mode? Hoe hebben Chinezen de mode vernietigt met hun goedkope ‘Prêt-à-Porter”? Wat betekent Fashion voor Afrika? Wat is de invloed van de Afrikaanse fashion daarbuiten? En Hoe zit het met de Sapeurs?

  Meer info


 • 30 juli 2014, HILVERSUM MEDIAPARK, HILVERSUM
  Bureau Buitenland Radio1
  In deze zomerspecial proberen we de kluwen van het conflict in de Democratische Republiek Congo te ontwarren. Dat doen we met Nadia Nsayi, beleidsmedewerker bij de Vlaamse vredesbeweging Pax Christi en ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen. Alphonse Muambi, hij is twintig jaar geleden uit Congo gevlucht en zet zich nu in als lobbyist en opiniemaker voor vrede en mensenrechten in Congo. En met Dirk-Jan Koch, oud-diplomaat voor Nederland in Congo en tegenwoordig directeur van Search for Common Ground, een ngo die aan conflictbemiddeling doet.

  Meer info


 • 7 juni 2014, NTGENT, GENT
  TEDXGHENT 2014
  Alphonse Muambi will share his views on Western democracy!

  Meer info


 • 8 februari 2014, AULA ACADEMIE/ UNIVERSITEIT UNTRECHT, UTRECHT
  A Struggle for Peace; HANDEL OF HULP?
  In dit debat zal een aantal prangende thema\’s bediscussieerd worden omtrent de verhouding tussen hulp en handel. Sprekers: Minister Lilianne Ploumen(Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Paul Hoebink, Alphonse Muambi en Siep Hiemstra Moderator: Wouke van Scherrenburg

 • 28 januari 2014, DE NIEUWE LIEFDE, DA COSTAKADE 102, AMSTERDAM
  Oorlogen voor Dummies
  Het is moeilijk: de oorlogen die veel in het nieuws zijn écht begrijpen. Wie vecht nu tegen wie, waarom, voor wat en met welke (internationale) belangen op de achtergrond? Om wat meer licht te werpen op wat er speelt, kan je op 28 januari tijdens mijn De Correspondent-avond al je slimme, domme, diepe én oppervlakkige vragen stellen over twee grote conflicten van nu: de conflicten in Syrië en Mali. Aan een expert en aan iemand uit het land zelf. Om zo een beetje meer begrip voor een complexe situatie te krijgen, en de oorlogen een beetje dichter bij ons bed te halen. De avond begint om 20.00 met een introductie door Alphonse Muambi. Bekijk hier de website van Alphonse Muambi Deze van oorsprong Congolese schrijver zal als aftrap een beeld schetsen van de problematische beeldvorming die ontstaat doordat ingewikkelde conflicten in de media (noodgedwongen) versimpeld worden. Vervolgens zal de groep in tweeën worden gedeeld voor de vraag-antwoord-sessies over Syrië en Mali. Er zal worden gewisseld: je kunt dus over beide conflicten vragen stellen. In elk geval zullen Midden-Oosten expert en NRC-columnist Carolien Roelants Lees hier het NRC-blog van Carolien Roelants en Mali-expert Kees Homan van het Clingendael Instituut aanwezig zijn voor deze gesprekken. Verder zal Gharib uit Syrië aanwezig zijn – hij kwam twintig jaar geleden uit Aleppo naar Nederland. We zijn nog bezig met de komst van een Malinees naar de avond. Meld je snel aan, want er is maar plaats voor zestig mensen. Hopelijk tot dan! Datum: Dinsdag 28 januari Tijd: Inloop vanaf 19.30, start 20.00. Einde rond 22.00, met aansluitende borrel. Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam. Prijs: 5 euro voor De Correspondent-leden, 10 euro voor niet-leden. Betalen aan de deur. Aanmelden: Mail onze redactie-stagaire Machteld (machteld@decorrespondent.nl) om een plek te reserveren.

  Meer info


 • 18 juni 2013, DUTCH PARLEMENT, DEN HAAG
  Seminar on the situation in Eastern Congo
  East-Congo – when will there be peace?

  Meer info


 • 26 april 2013, JUSTITIA ET PAX, DEN HAAG
  Conference
  Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door dhr. Alphonse Muambi, journalist, i.s.m. Justitia et Pax Nederland. Te gast zijn: Freddy Mulumba, Irene Esambo(Advocaat), Stanislas Mararo(professor te Antwerpen).
 • 23 april 2013, BELGISCHE SENAAT, BRUSSEL
  Lobbytour
  Alphonse Muambi, Freddy Mulumba en Nadia Nsayi ontvangen door mevrouw Sabine de Bethune, voorzitter van de Belgische senaat om over de situatie in de Congo te praten.

  Meer info


 • 22 april 2013, EUROPEES PARLEMENT, BRUSSEL
  Lobbytour
  Gesprek met mevrouw Isabelle Durant, vice-voorzitter van het Europarlement. Doel van bezoek: situatie van Congo op Europese agenda zetten. Freddy Mulumba(prominente journalist in Congo) Nadia Nsayi(beleidsmederwerker van Broederlijke Delen en Pax Christi Vlaanderen) waren ook mee.
 • 22 april 2013, BELGISCHE SENAAT, BRUSSEL
  Lobbytour
  Contact met verschillende Belgische politici in de senaat om over de politieke situatie van Congo te praten.
 • 19 april 2013, TWEEDE KAMER , DEN HAAG
  Lobbytour
  Alphonse Muambi en Journalist Freddy Mulumba bezoeken onder andere mevrouw De Caluwé(VVD) om over de situatie in de Congo te praten.
 • 6 april 2013, KONINKLIJKE VLAAMSE SCHOUWBURG (KVS), BRUSSEL
  Première Rêve Kakudji
  Alphonse Muambi leidde de Film van de Congolese Operazanger Serge Kakudji in met een speech. De film is gemaakt door Koen Vidal(De Morgen) en Ibbe Daniëls.

  Meer info


 • 27 maart 2013, EYE, HET NIEUWE FILMMUSEUM, AMSTERDAM
  Literair Café Intercultureel
  Op woensdag 27 maart organiseert het Nederlands Letterenfonds i.s.m. PEN Vlaanderen de 4e editie van het Literair Café Intercultureel Manon Uphoff, Abdelkader Benali en Yasmine Allas gaan met de volgende gasten in gesprek over hun werk: – Dichter Emad Fouad (Egypte/België), Lamia Makaddam (Tunesië/Nederland) en Fatena Al Ghorra (Palestina/België) – Prozaschrijvers Alexandro Barjas (Libanon/Nederland), Alphonse Muambi (Congo/Nederland) en Babah Tarawally (Sierra Leone/Nederland)
 • 23 maart 2013, BRUSSEL
  Internationaal Litair Festval Passa Porta
  Alphonse Muambi (Congo), Babah Tarawally (Sierra Leone) en Sayadin Hersi (Somalië) wonen, schrijven en publiceren in Nederland. Jean Bofane (Congo) is als schrijver actief in België. Zij blijven Afrika natuurlijk wel in hun hart sluiten. Ze zijn kritisch maar tonen toch vooral veel liefde. Hoe dromen zij de toekomst van het zwarte continent? Wat is hun inbreng? Gastvrouw: Olivia Rutazibwa. Reserveren verpllcht ORG. Literair Café Intercultureel / Nederlands Letterenfonds, PEN Vlaanderen, Passa Porta

  Meer info


 • 3 maart 2013, IMPERIAL GOLF VIEW HOTEL, ENTEBBE EN KAMPALA

  International Witers Conference
  Alphonse Muambi was one of the speakers of this wonderfull conference in Uganda!
 • 3 maart 2013, VEENENDAAL
  Training Samenwerking Migranten Organisaties
  Muambi geeft hier een training over Plannen, zichtbaarheid, Monitoring en Evaluatie.
 • 1 februari 2013, OOST -CONGO, KIVU, CONGO
  Reis met prins Jaime de Bourbon Parme
  Muambi reisde met een internationale delegatie van multinationals Motorola Solutions, Philips ect onder leiding van prins Jaime de Bourbon naar Kivu voor een Tin-project.

  Meer info


 • 12 december 2012, VLAAMSE OPERA, GENT
  Congodebat 12.12.12.
  Een panel van Congo-kenners buigt het hoofd over de huidige crisissituatie in Oost-Congo: Prof. Koen Vlassenroot (Conflict Research Group Ugent) – Koen Vidal (De Morgen) – Guy Poppe (journalist en auteur) – Nadia Nsayi (Broederlijk Delen en Pax Christi) – Maddy Tiembe (Actions des Femmes pour le Développement) – Alphonse Muambi (auteur \’Democratie kun je niet eten\’) Moderator: Stijn Vercruysse (VRT-buitenlandredacteur). Inleidende getuigenis door Sylvestre Bwira (mensenrechtenactivist)

  Meer info


 • 24 november 2012, DE ROZENBOTTEL, VEENENDAAL
  Training SMO
  Alphonse Muambi geeft training aan Samenwerking Migranten Organisaties(SMO). Plannen, evalueren, zichtbaarheid ect, zijn onderwerpen van de training.
 • 9 november 2012, SWINGIN SAFARI, DEN HAAG
  Debatavond
  Verkiezingen, Chinezen, Monusco, Francofonie, grondstoffen, 70 miljoen mensen, Congo heeft alles om een volwaardig land te zijn. Waarom komt er maar geen stabiliteit in het hart van Afrika? Moet Congo onderhandelen met de M23(Armée Revolutionaire du Congo)? Wat is de plek van Congo in Afrika? Wat kan de bijdrage zijn van de Congolese diaspora? Met o.a.: Freddy Mulumba, directeur van de toonaangevende krant le Potentiel en initiator van de discussie over de balkanisering van Congo.

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 25 oktober 2012, LOCATIE IS NADER TE BEPALEN, NEDERLAND.
  Gewapende interventie en staatsvorming in een fragiele staat
  Alphonse Muambi spreekt hier. Helaas is deze bijeenkomst uitverkocht!
 • 12 oktober 2012, PALAIS DU PEUPLE, KINSHASA DR CONGO
  Francofonie
  Francofonie is een Top die om de twee jaar in een van de Franssprekende landen worden gehouden. Dit keer was het in Kinshasa. François Holland, president van Frankrijk was aanwezig en zeer kritisch jegens Joseph Kabila, president van DR Congo. \” De Franse taal is de taal van de revolutie, de taal van vrijheid en de taal van democratie\”, zei hij ferm.
 • 28 september 2012, HOTEL SULTANI, KINSHASA DR CONGO

  Congrès des Medias Francophones
  Wat moet op de agenda van de francofonietop komen? Verklaring ondertekend om 75 regeringsleiders die deel nemen aan de Francofonie op te roepen de situatie in Congo en Mali op de agenda te zetten. Het thema van de Top was \”milieu\”.
 • 27 september 2012, HOTEL VENUS, KINSHASA. DR CONGO

  Congrès des Medias Francophones
  Als lid van UPF in het kader van de francofonietop uitgenodigd door Union Internationale de la Presse Francophone(UPF)! De rol van media in conflictgebieden besproken.
 • 31 augustus 2012, LANDGOEDHOTEL ZONHEUVEL, DOORN
  Migranten: creatieve bondgenoten?
  Alphonse Muambi spreekt tijdens deze bijeenkomst. De bijeenkomst wordt georganiseerd door o.a. ICCO, Kerk in Actie en Edukans. Helaas is deze bijeenkomst volgeboekt!
 • 23 juni 2012, CEC GEBOUW, AMSTERDAM
  Africa On The Move
  Alphonse Muambi spreekt hier en nodigt u van harte uit!

  Meer info


 • 23 mei 2012, CAFé LIVRE SPéCIAL (ONCLE JEAN), BREDA
  De geschiedenis en de cultuur van Congo
  Sprekers zijn Alphonse Muambi en Kristien Geenen (antropologe/fotofrafe) Het bekroonde(Ako-prijs) boek \”Congo\” van David van Reybrouck staat centraal. Muambi nogt u van harte uit!

  Meer info


 • 20 mei 2012, THEATER DAKOTA, DEN HAAG
  Afrika in Den Haag
  Alphonse Muambi spreekt over Afrika

  Meer info


 • 28 september 2011, ESPACE JACQMOTTE (BTC) , BRUSSEL
  (On)zin van verkiezingen in Congo
  Alphonse Muambi is spreker tijdens dit debat. Andere sprekers zijn: – Senator Sabine de Bethune – Professor Filip Reyntjens (Universiteit van Antwerpen) – Bogdan Vandenberghe (Algemeen secretaris van de Noord-Zuid koepel 11.11.11) De moderator van de avond is John Vandaele (journalist van MO*). Iedereen is van harte welkom!

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

  Meer info


 • 10 augustus 2011, THEATERFESTIVAL BOULEVARD, DEN BOSCH
  theatervoorstelling \”Les spectateurs\”.
  Alphonse Muambi is spreker tijdens de theatervoorstelling \”Les spectateurs\”.

  Meer info


 • 25 mei 2011, KVS, BRUSSEL
  Politiek Maatschappelijk rond DR Congo
  Muambi is gastspreker in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Het progragamma volgt nog.Houd de website van KVS in de gaten.

  Meer info


 • 15 mei 2011, HEINEKEN EXPERIENCE , AMTERDAM
  Re-integratie van voormalig (kind)soldaten en human trafficking
  Muambi in gesprek met studenten over strategieën rondom re-integratie van voormalig (kind)soldaten en human trafficking in DR Congo.
 • 20 april 2011, FONTYS HOGESCHOLEN, TILBURG
  Global Failed States: Congo
  Muambi is gastspreker

  Meer info


 • 20 maart 2011, DE BALIE, AMSTERDAM
  De stem van de Afrikaanse diaspora in ontwikkelingssamenwerking
  De stem van de Afrikaanse diaspora in ontwikkelingssamenwerking Hoe denken Afrikanen in Nederland over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in Afrika? Met onder andere: Santo Deng (Diaspora Forum for Development), Max Koffi (Africa in Motion/Stichting Oikos), Alphonse Muambi (auteur) en Brahim Fattah (Prodemos). Het debat wordt geleid door Seada Nourhussen.

  Meer info


 • 15 maart 2011, HOOGSTAAT 301 B, EINDHOVEN
  Wereldverhalen van wereldburgers
  Muambi is gastspreker en opent de wereldverhalen.

  Meer info


 • 26 november 2010, DE BALIE, AMSTERDAM
  Crash Course Congo
  In zes afleveringen Crash Course Congo, van september t/m december 2010 in De Balie, onderzoeken wij het heden, verleden en de toekomst van Congo. Muambi is een van de sprekers tijdens het slotdebat.

  Meer info


 • 9 november 2010, TELEVISIEPROGRAMMA TER ZAKE, BRUSSEL
  David Van Reybrouck
  Alphonse Muambu te gast bij het televisieprogramma Ter Zake. Hij gaat in discussie met Marc Reynebeau (Belgische journalist en historicus). Aanleiding is David Van Reybrouck die met zijn boek “Congo” de AKO-literatuurprijs heeft gewonnen.

  Meer info


 • 20 september 2010, STUDIO/K, AMSTERDAM
  Nacht van de vrede 2010
  Muambi is spreker bij de Nacht van de Vrede

  Meer info


 • 7 september 2010, INSTITUTO CERVANTES, UTRECHT
  de Grote Mond – de prijs
  Muambi is een van de vijf genomineerden voor de Grote Mond – de prijs voor de beste spreker van het afgelopen jaar. De genomineerden zullen die avond te horen krijgen wie van hen de prijs in de wacht gaat slepen!

  Meer info


 • 10 juli 2010, SWINGIN SAFARI, DEN HAAG
  50 jaar Congo
  Congo is vijftig jaar onafhankelijk! Nationaal feest of nationale rouw?

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 30 juni 2010, SWINGIN SAFARI, DEN HAAG/ LA HAYE
  Congo vijftig jaar
  Wij vieren graag met u vijftig jaar Congo. Is er reden om te vieren of om te rouwen? Film en discussie!

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 26 juni 2010, KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN, LEUVEN
  50 jaar Congo
  Alphonse Muambi is moderator bij een debat. De gastsprekers zijn Prof. Germain KAYEMBA (ISP/Bukavu), Guy POPPE (Journalist), Albert KISONGA (Journalist & Voormalig Ambassadeur), Prof. Koen VLASSENROOT (UGent) en Louise NGANDU (UREC/Union des Femmes Africaines). Zij zullen de ideeën, de impact en de erfenis van Congolese politieke figuren uit de post-koloniale periode (1960-2010) bespreken. Zie website voor locatie.

  Meer info


 • 13 juni 2010, ZUIDER PARK, DEN HAAG
  Verkiezingen in fragiele saten
  Muambi gaat in discussie met andere schrijvers over verkiezingen in fragiele staten tijdens het African Festifal te Den Haag.

  Meer info


 • 4 juni 2010, NIJMEGEN, RADBOUD UNIVEVERSITEIT
  Verkiezingen in Fragiele Staten; een bijdrage aan vrede of katalysator van conflict?
  Alphonse Muambi en Rosan Smits(Instituut clingendael) gaan in debat met masterclass-studenten

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

  Meer info


 • 25 mei 2010, UNIVERSITEIT UTRECHT, UTRECHT
  Verkiezingen in Fragiele Staten; een bijdrage aan vrede of katalysator van conflict?
  Alpohonse Muambi gaat in debat met masterclaas-studenten. De naam van een tweede spreker en de exacte tijd volgen.

  Meer info


 • 13 mei 2010, DE VERDIEPING , AMSTERDAM
  THE IMPORTANCE OF BEING ELEGANT
  Alphonse Muambi geeft hier een toespraak!

  Meer info


 • 3 mei 2010, KVS, BRUSSEL
  Debat en Boekpresentatie
  Alphonse Muambi in debat met David van Reybrouck. Aanleiding: 50 jaar Congo en boekpresentatie van Van Reybrouck.

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

  Meer info


 • 2 mei 2010, PAROISSE BEGIJNHOF, AMSTERDAM
  Persvrijheid
  Alphonse Muambi te gastspreker bij la Paroisse Begijnhof. Zwijgen of praten? Zeggen of hekelen?

  Meer info


 • 1 mei 2010, WIJKSCENTRUM ESSESTEIJN, VOORBURG
  50 jaar onafhankelijhekd Coongo
  Alphonse Muambi bespreekt met het publiek de 50 jaar onafhankelijkheid van Congo

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 24 april 2010, HAAGSE HOGE SCHOOL, DEN HAAG
  AFRIKADAG
  Meine Pieter van Dijk (Editor new presence of China in Africa), Alphonse Muambi (Congolese writer and speaker)discuss the different perspectives, African and European, political and academic, on the realities of the problems concerning raw materials in Africa.

  Meer info


 • 21 maart 2010, FILMHUIS, DEN HAAG
  MOVIES THAT MATTER FESTIVAL
  Na vertoning van de film WEAPON OF WAR; Discussie met Alphonse Muambi, (Congolese) auteur van het boek Democratie kun je niet eten, maakster Femke van Velzen van Weapon of War, en Kaz de Jong, oorlogspsycholoog voor Artsen zonder Grenzen, onder leiding van Markha Valenta.

  Meer info


 • 6 maart 2010, ZUIDERPERSHUIS, ANTWERPEN
  (In)dépendance 50 jaar Congo.
  Alphonse Muambi is gastspreker bij een debat rondom de 50 (on)afhankelijkheid van Congo met onder andere Marc Reynebeau (Belgische journalist en historicus)

  Meer info


 • 3 maart 2010, THEATER FILM CAFE DE LIEVE VROUW, AMERSFOORT
  Movies that Matter
  Alphonse Muambi in debat met Femke en Ilse, regisseurs van de film Weapon of War

  Meer info


 • 30 januari 2010, CONFERENTIEZAAL, 1E VAN DE KUNSTRAAT 292, DEN HAAG
  Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Den Haag
  Alphonse Muambi spreekt op deze politieke bijeenkomst waar alle politieke partijen in debat gaan met Haagse Afrikaanse burgers. De Gemeentepolitiek dichter bij de burgers brengen
 • 16 december 2009, NUTSHUIS , DEN HAAG
  Onderzoek discriminatie Afrikanen
  Muambi houdt een toespraak. Aanleiding: Onderzoek discriminatie Afrikanen aangeboden aan wethouder Rabin Baldewsingh van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media door het Bureau Discriminatiezaken.

  Meer info


 • 26 september 2009, FOKKER TERMINAL, DEN HAAG
  Muambi overhandigt boek aan prinses Maxima en prins Alexander

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 27 augustus 2009, BOEKHANDEL DIAMOND WORTHY BOOKS, ROTTERDAM
  LITERAIRE AVOND
  DEBAT EN DISCUSSIE OVER DEMOCRATIE IN AFRIAK

  » PDF-bestandBijlage (.PDF-bestand)

 • 18 juli 2009, ZUIDERPARK, DEN HAAG
  The Hague African Festival
  Alphonse Muambi nodigt u van harte uit om bij het The Hague African Festival aanwezig te zijn. Daar zal hij zijn boek DEMOCRATIE KUN JE NIET ETEN presenteren aan het Haagse publiek.

  Meer info


 • 20 juni 2009, FESTIVAL MUNDIAL, TILBURG
  Debat Europees Vluchtelingenbeleid
  Alphonse Muambi afkomstig uit Congo en schrijver van het boek Democratie kun je niet eten in debat met o.a.: Edwin Huizing, Algemeen Directeur VluchtelingenWerk Nederland, Fatma Özgumüs, Vluchteling en Directeur stichting Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), René Bruin, Officer United Nations High Commissionaire of the Refugees (UNHCR) in Den Haag.

  Meer info


 • 24 mei 2009, STRANDPAVILJOEN BEACH END , NOORDWIJK

  Mensenrechtenwandeling
  Op zondag 24 mei organiseert Amnesty International een mensenrechtenwandeling van Den Haag naar Noordwijk. Alphonse Muambi zal in een toespraak nader ingaan op de politieke context van het seksueel geweld tegen vrouwen in Congo.

  Meer info


 • 16 april 2009, VREDESCAFE, AMSTERDAM
  Lezing over democratie in DR Congo
  Naar aanleiding van zijn boek, geeft Alphonse Muambi een lezing 16 april in het Amsterdams Vredescafe, MFC De Coenen-Lydia, Roelof Hartplein 2, A?dam. Aanvang :20.00u. Toegang: gratis

  Meer info


 • 23 februari 2009, STUDIO, AMSTERDAM

  Muambi te gast op TV – OBALIVE/LLINK
  Democratie kun je niet eten In Democratie kun je niet eten neemt auteur Alphonse Muambi zijn lezers mee op reis door Congo, waar hij in 2006 de verkiezingen waarnam. Hij beschrijft in zijn boek de politieke verhoudingen en vertelt over het alledaagse leven van de gewone Congolees.

  Meer info


 • 9 februari 2009, DE BALIE, AMSTERDAM
  Boekpresentatie
  Het boek is op 9 februari gepresenteerd tijdens \’De kracht van Congo\’ in De Balie te Amsterdam. Op deze dag konden scholieren en volwassenen kennis maken met Congo, een land dat dagelijks in het nieuws is, maar waar we niet veel van weten.

  Meer info


 • 9 februari 2009, MEDIAPARK , RADIO1, HILVERSUM

  Diti is de dag
  * Alphonse Muambi en Congo Moordpartijen, verkrachting en voortdurende conflicten met groepen rebellen. Nieuws over Congo stemt vooral pessimistisch. Toch leek het er drie jaar geleden eindelijk op dat het landen een betere toekomst tegemoet ging, er werden zelfs verkiezingen georganiseerd. Alphonse Muambi, zelf in 1994 uit Congo gevlucht, ging er naar toe als verkiezingswaarnemer. Maandag verschijnt zijn boek met zijn terugblik op deze verkiezingen. Presentatie: Arie Boomsma en Tijs van de Brink.

  Meer info


 • 10 december 2008, RADIO 1, MEDIAPARK, HILVERSUM
  60 jaar, Verdrag van de Rechten van de Mens , legt hij uit wat de enige oplossing is voor alle chaos en geweld in zijn vaderland.
  Op een symbolische dag, woensdag bestaat het Verdrag van de Rechten van de Mens 60 jaar, legt hij uit wat de enige oplossing is voor alle chaos en geweld in zijn vaderland. In de nacht van woensdag op donderdag praat Mieke van der Weij met Alphonse Okatende Muambi, geboren in Congo

  Meer info


 • 13 november 2008, HOGE SCHOOL DIEMEN, DIEMEN

  http://www.millenniumbattle.nl/cases/introductie/debat-case-1-grondstoffen-afrika/
  Aardolie, nikkel, kobalt, koper, titanium, zink, lood, ijzererts, rubber, katoen, hout, koffie,chroom, platina, goud, diamant. Een greep uit de vele grondstoffen die Afrika rijk is. Devraag is dan ook: is China een vloek of zegen voor Afrika? Over die vraag discussiëren Jan van der Putten (China-expert), Alphonse Muambi (auteur enverkiezingswaarnemer in Congo) en Bernard Berendsen (econoom en ex-diplomaat) tergelegenheid van de kick-off van de MillenniumBattle.

  Meer info


 • 29 oktober 2008, BITTERZOET, AMSTERDAM

  Verkiezingen in Congo
  Tijdens zijn toespraak in Bitterzoet noemt hij de verkiezingen nu al geslaagd. “Congo is één en onverdeeld”, zegt ook hij optimistisch.

  Meer info


 • 25 oktober 2008, TV-PROGRAMMA LIVE VANUIT FELIX MERITIS, AMSTERDAM
  Live in Rondom 10
  Alphonse Muambi nam deel op 25 oktober 2008 aan het tv-discussieprogramma Rondom 10 over vermindering of zelfs afschaffing van ontwikkelingshulp. Andere deelnemers aan het programma waren: Minister Koenders, Peter Tetteroo(journalist)en Linda Polman(journalist)… Bekijk het programma hier bij uitzending gemist.

  Meer info


 • 14 september 2008, AMSTERDAM

  BLACK LEADERSHIP seminar
  Hoe werkt dat eigenlijk in Afrika, leiderschap? Tijdens de Global Zondag wordt gezocht naar het antwoord.

  Meer info


Auteur, opiniemaker & lobbyist