VN verergeren drama Congo alleen maar

VN verergeren drama Congo alleen maar

Van onze redactie buitenland − 26/11/09 – Trouw

De vredesmissie van de Verenigde Naties in Oost-Congo heeft niet alleen gefaald, de operatie verergert de humanitaire crisis in het gebied. Dat staat in een uitgelekt VN-rapport.

Het oordeel over de VN-vredesmissie in het oosten van de Democratische Republiek Congo is vernietigend. De vredesmissie Monuc heeft de terreur van de rebellen niet teruggedrongen. De grootste en duurste vredesmissie ter wereld – 25.000 man sterk met een jaarlijks budget van 1 miljard dollar – heeft de situatie alleen maar erger gemaakt, zeggen de VN-experts, die door de Verenigde Naties zelf zijn ingesteld.

Hun rapport meldt dat rebellen kostbare mineralen onverminderd straffeloos plunderen en dat een nieuwe golf van verkrachtingen en moorden is losgebarsten.

Oost-Congo ligt vol met goud, koper, coltan en cassiteriet, gebruikt in mobiele telefoons. Met deze grondstoffen financieren Rwandese Hutu-rebellen hun terreur tegen de bevolking. De VN steunen het Congolese leger in zijn strijd tegen de rebellen, ondanks bewijzen over mensenrechtenschendingen door de militairen zelf. In het VN-rapport staat dat leidinggevenden binnen het leger samenwerken met Rwandese strijders en dat facties binnen het Congolese leger als aparte millities fungeren.

Hoe kunnen de VN de burgers van Oost-Congo veiligheid garanderen als ze het leger steunen? „Dat kan dus niet”, zegt Alphonse Muambi. De Congolese Nederlander, in 2006 namens Nederland waarnemer bij de verkiezingen in Congo, is duidelijk: „De VN moeten weg uit Congo. Er is nul winst geboekt. Ze doen niks en zitten er met een eigen agenda.”

Muambi zegt dat de VN geen enkel draagvlak hebben onder de Congolese bevolking. „Behalve president Kabila, het parlement en de rebellen heeft geen enkele Congolees er baat bij dat de VN in Congo zijn. Toen inwoners vorig jaar om bescherming vroegen van de VN-troepen, kregen ze die niet.”

Deze maand maakte Monuc bekend dat het de steun aan bepaalde eenheden van het Congolese leger opschort. Die zouden dit jaar ruim zestig burgers hebben gedood.

Auteur, opiniemaker & lobbyist